فهرست مطالب

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 82 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • متفرقه
  • شیما قیامی پور، شعبان رحیمی، محمد امیر کریمی ترشیزی صفحه 2
  • تغذیه دام و طیور
  • علی صفرزاد، پویا یاری، ابوالفضل زارعی، محمد صادق لطفی پور صفحه 10
    تعداد 270 قطعه کبک (Alectoris Chukar Partridge) در 9 گروه آزمایشی (تیمار) با 3 تکرار و هر واحد آزمایشی شامل 10 قطعه کبک (5 قطعه نر و 5 قطعه ماد ه) با سن 8 هفته در قالب یک طرح کاملا تصادفی با روش فاکتوریل، شامل 3 سطح انرژی قابل متابولیسم (2800، 3000 و 3200 کیلوکالری در کیلوگرم) و 3 سطح پروتئین خام (14، 5/ 15 و 17 درصد) جیره غذایی، طی دوره رشد (16-8 هفتگی) مورد آزمایش قرار گرفتند. شاخص های تولید ی شامل افزایش وزن زند ه، خوراک مصرفی و ضریب تبد یل غذایی، به صورت هفتگی اندازه گیری شد، ضمنا در پایان از هر واحد آزمایشی دو قطعه کبک (یک قطعه نر و یک قطعه ماد ه)، ذبح و مورد تفکیک لاشه قرار گرفت. سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره های غذایی مورد آزمایش تاثیر معنی د اری بر افزایش وزن زند ه کبک طی دوره رشد ند اشت. میزان خوراک مصرفی با افزایش سطح انرژی جیره غذایی، کاهش معنی د اری یافت (p<0/05)، ولی پروتئین جیره تاثیر معنی د اری بر خوراک مصرفی ند اشت. همچنین افزایش سطح انرژی جیره غذایی باعث کاهش ضریب تبد یل غذایی کبک گردید (p<0/05). نتایج حاصل از تفکیک لاشه نشان د اد که با افزایش سطح انرژی جیره های غذایی، وزن لاشه و سینه پرند ه نر، تغییرات معنی د اری یافت (p<0/05)، ولی وزن سایر اجزاء لاشه پرند ه نر و نیز وزن لاشه و اجزاء آن در پرند ه ماده متاثر از سطوح انرژی و پروتئین جیره نبود. ضمنا در هیچیک از فاکتورهای اندازه گیری شده تاثیر متقابل معنی د اری از سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره مشاهده نشد (p<0/05). لذا با توجه به نتایج بد ست آمده می توان عنوان نمود که؛ جیره حاوی 2800کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و 14% پروتئین خام، نتایج تولید ی و اقتصادی بهتری د اشته است.
    کلیدواژگان: کبک، انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام جیره، عملکرد و خصوصیات لاشه
  • ژنتیک دام و طیور:فرآورده های دامی و صنایع غذایی
  • محمود وطن خواه، محمد مرادی شهر بابک، اردشیر نجاتی جوارمی، سید رضا میرایی آشتیانی، رسول واعظ ترشیزی صفحه 17
    در این مطالعه پارامترهای تولید ی، تولید مثلی، مدیریتی و اقتصادی حاصل از رکورد گیری تعد اد 7 گله با 1133 راس میش مولد در طول یک چرخه تولید سالانه در سیستم روستایی مورد استفاده قرار گرفت. معاد له سود برای دو حالت رایج (1) که بابت چرا در مراتع هیچ گونه هزینه ای در نظر گرفته نشد و حالتی که هزینه ای معاد ل خرید پس چر و کشتزار یونجه برای چرا در مراتع در نظر گرفته شد (2)، تشکیل شد. جهت محاسبه ضرایب اقتصادی صفات سطح هر صفت موجود در معاد له سود به اندازه 1/ 0 انحراف استاند ارد افزایش داده شد، در حالی که سایر صفات در حد میانگین نگه د اشته شد ند و تغییر در سود حاصله به عنوان ضریب اقتصادی مطلق صفت در نظر گرفته شد. برای محاسبه ضرایب اقتصادی نسبی، ضریب اقتصادی مطلق هر صفت به ضریب اقتصادی مطلق وزن پشم تقسیم شد. حساسیت ضرایب اقتصادی صفات نیز نسبت به تغییر سطح قیمت نهاد ه ها و ستاند ه ها (20% ±) برآورد گردید. در حالت رایج، وزن زند ه یا وزن لاشه 04/ 95% و پشم و کود تولید ی 96/ 4% از درآمد را به خود اختصاص دادند. هزینه های تغذیه و مدیریت (هزینه های متغیر) به ترتیب 97/ 73% و 68/ 23% (65/ 97%) از کل هزینه ها را شامل شد ند. برای حالت رایج ضرایب اقتصادی نسبی صفات به صورت 09/ 33 برای میزان آبستنی، 27/ 43 برای تعد اد بره متولد شده در هر زایمان میش، 67/ 2- برای وزن میش، 1 برای وزن پشم، 55/ 30 برای زند ه مانی بره تا شیرگیری، 64/ 35 برای زنده مانی بره تا 6 ماهگی، 71/ 15 برای وزن زنده بره در 6 ماهگی، 87/ 10 برای بازد ه لاشه، 57/ 7- برای نسبت د نبه به لاشه، 59/ 0 برای وزن د نبه و 03/ 25 برای وزن لاشه بدون دنبه در 6 ماهگی بودند. ضرایب اقتصادی نسبی صفات برای حالت 2 به طور جزئی پائین تر از مقاد یر متناظر برای حالت رایج بودند. تعد اد بره متولد شده در هر زایمان میش و میزان آبستنی مهمترین صفات در اهداف اصلاحی میش و صفات زند ه مانی بره تا 3 و 6 ماهگی و وزن لاشه بد ون د نبه در 6 ماهگی مهمترین صفات در اهداف اصلاحی بره در سیستم روستایی بودند. برآ ورد حساسیت ضرایب اقتصادی نسبی صفات نشان د اد که تغییر در هزینه نهاد ه ها (تغذیه و مدیریت) به اندازه 20% ±، ضرایب اقتصادی نسبی صفات را به اندازه مساوی یا کمتر از 4/ 2% تغییر د اد، در حالی که تغییر در ستاند ه ها (وزن لاشه بد ون د نبه) به اندازه 20% ±، این ضرایب را بیش از 20% تغییر د اد.
    کلیدواژگان: اهداف اصلاحی، ضرایب اقتصادی نسبی، سیستم روستایی، گوسفند لری بختیاری
  • تغذیه دام و طیور
  • پروین شورنگ، علی نیکخواه، احمد زارع شحنه، غلامرضا رئیسعلی، محمد مرادی شهربابک صفحه 26
    به منظور تعیین اثرات پرتو گاما درد زهای 25، 50 و 75 کیلوگری بر روند تجزیه پذیری پروتئین خام و تعیین نوع پروتئین عبوری د انه ذرت در شکمبه گاو، آزمایشی با تلفیق روش کیسه های نایلونی و تکنیک الکتروفورز ژل پلی آکریلامید (SDS-PAGE) انجام شد. آزمایش های مربوط به تعیین تجزیه پذیری و قابلیت هضم پروتئین خام با استفاده از چهار راس گاو ماده هلشتاین غیرشیرد ه مجهز به فیستولای شکمبه و کانولای دوازد هه انجام شد. مقدار 5 گرم نمونه د انه ذرت عمل آوری نشده یا پرتوتابی شده به مد ت صفر، 2، 4، 6، 8، 12، 16، 24 و 48 ساعت در دو تکرار برای هر زمان در شکمبه هر گاو انکوباسیون شد. با استفاده از رابطه غیرخطی، فراسنجه های مختلف تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر پروتئین خام محاسبه گردید. از مقایسات متعامد 1 برای مشخص کردن روابط خطی، درجه دوم و درجه سوم بین میانگین ها استفاده شد. پرتو گاما اثر کاهشی خطی(001/ 0>p) در بخش سریع تجزیه، اثر درجه سوم(01/ 0>p) بر بخش کند تجزیه و اثر کاهشی خطی(001/ 0>p) بر تجزیه پذیری موثر پروتئین خام داشت. نتایج الکتروفورز نشان د اد که درد انه ذرت عمل آوری نشده دو زیر واحد پروتئین زئین تا ساعت 48 انکوباسیون در کیسه های نایلونی باقی می ماند و بخش عمد ه پروتئین عبوری را تشکیل می د هد. در زمان صفر انکوباسیون، بخش عمد ه پروتئین های آلبومین و گلوبولین درد انه ذرت عمل آوری نشده ناپد ید، ولی درد انه پرتوتابی شده با د زهای مختلف تا زمان های انتهایی انکوباسیون مشاهده شد ند. درد انه ذرت پرتوتابی شد ه، بخش عمد ه پروتئین عبوری گلوبولین و دو زیرواحد زئین بود. پرتو گاما سبب افزایش قابلیت هضم پروتئین خام د انه ذرت شد و با افزایش د ز، قابلیت هضم آن افزایش خطی یافت. نتایج این پژوهش نشان د اد که می توان از پرتو گاما برای عمل آوری د انه ذرت و کاهش تجزیه پذیری پروتئین خام و افزایش پروتئین عبوری قابل هضم آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرتوتابی گاما، دانه ذرت، پروتئین، الکتروفورز، کیسه های نایلونی
  • سارا فرازمند، حامد حیدرپور کیاسرا، میرخالق ضیاء تبار احمدی صفحه 32
    این تحقیق به منظور بررسی اثر چرا روی خصوصیات شیمیایی خاک انجام شد. بد ین منظور حوضه آبخیز کجور در جنوب غربی نوشهر انتخاب و بعد از بازد ید صحرایی، سه منطقه با شدت چرایی متفاوت مشخص گردید و سپس نمونه گیری و جمع آوری خاک از هر سه منطقه صورت پذیرفت. اطلاعات خاک در دو دوره زمانی و از دو افق (10-0 سانتی متر، 30-10 سانتی متر) به تعد اد 5 نمونه در هر افق از هر منطقه جمع آوری شد و برای آزمایشات به آزمایشگاه خاک انتقال داده شد. بعد از کسب داده ها و آگاهی از نرمال بود ن آنها، تجزیه تحلیل آماری روی آن ها صورت پذیرفت. نتایج تجزیه واریانس و آزمون د انکن حاکی از آن است که با افزایش شدت چرا از میزان کربن، نیتروژن و ماده آلی خاک کاسته شده و همچنین مقدار پتاسیم، فسفر، اسید یته و نسبت کربن به نیتروژن افزایش یافته است. این تحقیق نشان د اد که چرای بیش از حد با ایجاد تغییرات منفی در عناصر غذایی خاک و پوشش گیاهی، پایداری اکوسیستم مرتعی را به خطر می اند ازد.
    کلیدواژگان: خصوصیات شیمیایی خاک، کجور ایران، منطقه مرجع، منطقه کلید، منطقه بحرانی
  • آرش حاج شفیعی، محمدحسین شهیر، عبدالله حسینی صفحه 38
    این تحقیق به منظور تعیین اثرات سطوح مختلف د انه کلزا (0، 5، 10، 15، 20 و 25 درصد) بر صفات کمی و کیفی تخم مرغ تولید ی انجام شد. 192 قطعه مرغ تخم گذار در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 8 مشاهده (مرغ) در هر واحد آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. مرغ ها به مد ت 12 هفته با جیره های آزمایشی تغذیه شد ند. صفات تولید ی به صورت روزانه و صفات کیفی تخم مرغ هر 4 هفته یک بار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان د اد که با افزایش سطح د انه کلزای جیره در اکثر پاسخ های اندازه گیری شده سطح 10 درصد د انه کلزا بهترین عملکرد را به خود اختصاص د اد هر چند که تا سطح 15 درصد نیز اثرات منفی مشاهده نشد. در بیشتر موارد اثرات ضد مغذی در سطوح 20 و 25 درصد د انه کلزا خود را نمایان کرد، بطوری که مصرف خوراک، درصد تولید تخم مرغ، بازد ه تخم مرغ (43/ 53 د ربرابر 97/ 49 گرم) و ضریب تبد یل خوراک (83/ 1 در برابر 94/ 1) به طور معنی دار در سطوح بالای مصرف د انه کلزا به ترتیب کاهش و افزایش یافتند (05/ 0>p). سطوح مختلف د انه کلزا بر دیگر صفات تولید ی شامل وزن تخم مرغ و هزینه خوراک برای تولید هر کیلوگرم تخم مرغ اثر معنی د اری نداشت هر چند در مورد این شاخص ها نیز جیره آزمایشی دارای 10 درصد د انه کلزا بهترین وضعیت را داشت. در مورد صفات کیفی تخم مرغ سطوح مختلف د انه کلزا اثر معنی د اری بر استحکام پوسته تخم مرغ، وزن مخصوص تخم مرغ، ارتفاع سفید ه غلیظ و واحد هاو نداشت اما ضخامت و درصد پوسته تخم مرغ در سطوح بالای 15 درصد د انه کلزا به طور معنی دار (01/ 0>p)کاهش یافت. در ارتباط با دو شاخص اخیر بیشترین مقاد یر (3/ 0میلی متر و 87/ 9درصد) به ترتیب متعلق به جیره های آزمایشی دارای 10 و 5 درصد د انه کلزا بود. افزایش سطح د انه کلزا به صورت خطی (05/ 0>p) موجب بهبود رنگ زرد ه گردید. در مجموع نتایج تحقیق نشان د اد که د انه کامل کلزا را می توان تا سطح 10درصد د رجیره مرغ تخم گذار به کار برد هر چند که تا سطح 15 درصد جیره نیز اثر منفی چند انی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: دانه کلزا، مرغان تخم گذار، عملکرد، کیفیت تخم مرغ
  • علی مهدوی، مجتبی زاغری، مجتبی زاهدی فر، علی نیکخواه، علیرضا آقاشاهی صفحه 45
    این آزمایش به منظور شناخت ارزش تغذیه ای پوسته پسته سیلو شده و بررسی امکان استفاده از آن به جای ذرت سیلو شده در تغذیه بره های پرواری طراحی و اجرا شد. برای این منظور آنالیزهای شیمیایی و همچنین آزمایش تولید گاز، آزمایش تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام به روش های کیسه های نایلونی و آزمایش تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی دو مرحله ای انجام گردید. به منظور بررسی امکان جایگزینی پوسته پسته سیلو شده بجای ذرت سیلو شده و تعیین سطح مطلوب مصرف آن در تغذیه د ام، سطوح مختلف جایگزینی 0، 33/ 33، 66/ 66 و 100 درصد پوسته پسته سیلو شده (جایگزینی بر حسب سطح انرژی معاد ل0، 7/ 8، 33/ 17 و 26 درصد پوسته پسته سیلو شد ه) در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار بر عملکرد پروار 40 راس بره نر افشاری 6 ماهه آزمایش گردید. در پایان 90 روز دوره پروار، دام ها کشتار و ماده خشک مصرفی، افزایش وزن، امتیاز بد نی، ضریب تبد یل و فراسنجه های مربوط به تفکیک لاشه اندازه گیری گردید ند. جهت بررسی آسیب های احتمالی ناشی از مواد ضد تغذیه ای موجود در پوسته پسته سیلو شد ه، نمونه بافت های کبد و کلیه پس از کشتار از نظر آسیب شناسی مورد مطالعه قرار گرفت. نتیجه آزمایشهای این پژوهش در کنار برآورد اقتصادی انجام شده نشان د اد که استفاده از پوسته پسته سیلو شده تا 7/ 8 درصد ماده خشک مصرفی بره های پرواری تاثیری منفی بر عملکرد پروار، ضریب تبد یل و سایر پارامترهای لاشه و همچنین سلامت کبد و کلیه و عملکرد آن ها ند اشت.
  • پرورش دام و طیور
  • مهدی شکوهمند، محمد علی امامی میبدی، ناصرامام جمعه کاشان صفحه 55

    د ر این تحقیق صفات وزن بد ن در زمان تولد و سنین 14، 28، 42 و 49 روزگی، سن بلوغ جنسی، بازد ه لاشه و میانگین افزایش وزن روزانه در سه سویه بلد رچین ژاپنی (وحشی، سیاه و سفید) مقایسه شد. 51 پرند ه ماده و 51 پرند ه نر از هر سویه بصورت تصادفی از بین گله موجود انتخاب و تخم های تولید ی آن ها برای مد ت دو هفته جمع آوری شد. اختلاف بین میانگین حد اقل مربعات وزن بد ن در سه سویه در همه سنین به استثنای وزن تولد معنی دار بود (001/0>p)، ولی میانگین درصد بازد ه لاشه در سه سویه تفاوت معنی د اری ند اشت. سن بلوغ جنسی ماده ها، در سویه وحشی بیشتر ازد و سویه دیگر بود (46 روز در مقایسه با 42 روز).تفاوت افزایش وزن روزانه بین سویه ها در سنین مختلف به استثنای سنین 1 تا 14 و 42 تا 49 روزگی معنی دار بود (05/0>p). نتایج این تحقیق نشان د اد که سویه وحشی دارای بیشترین عملکرد در بین سویه های مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: بازده لاشه، بلدرچین ژاپنی، سن بلوغ جنسی، سویه، وزن بدن
  • ژنتیک دام و طیور:فرآورده های دامی و صنایع غذایی
  • بهمن ایلامی صفحه 60
    با آزمایش فاکتوریل (د و فاکتوره) در قالب طرح کاملا تصادفی، صفات پرواری و خصوصیات لاشه بزغاله های نر بومی فارس ارزیابی شد. فاکتور اول توده های بز (ترکی، د ارابی و ممسنی) و فاکتور دوم سطوح انرژی جیره (کم، متوسط و پر انرژی به ترتیب با 9/ 1، 1/ 2 و 3/ 2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم د رکیلوگرم غذا) بود. آزمایش با استفاده از 117 راس بزغاله نر شش ماهه و در 9 گروه آزمایشی 13 راسی انجام شد. مد ت آزمایش 100 روز بود. در پایان پروار از هر گروه 6 راس بزغاله به تصاد ف کشتار شد. میانگین وزن زند ه در شروع آزمایش برای توده های ترکی، د ارابی و ممسنی به ترتیب 4/ 20، 39/ 20 و 37/ 20 کیلوگرم (05/ 0p) و برای جیره ها به ترتیب19/ 28، 5/ 29 و 91/ 29 کیلوگرم بود (01/0>p). میانگین افزایش وزن روزانه برای توده ها به ترتیب 88، 95 و 81 گرم(05/ 0>p) و برای جیره ها به ترتیب 76، 92 و 95 گرم بود (01/ 0>p) میانگین خوراک مصرفی روزانه برای توده های ترکی، د ارابی و ممسنی و برای جیره های کم، متوسط و پر انرژی به ترتیب 932/ 0، 872/ 0، 836/ 0؛ 909/ 0، 901/ 0 و 860/ 0 کیلوگرم و ضریب تبد یل غذایی آنها به ترتیب 59/ 10، 18/ 9، 32/ 10؛ 96/ 11، 79/ 9 و 05/ 9 محاسبه شد. خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبد یل غذایی بین توده ها یکسان ولی بین جیره ها متفاوت بود. به ترتیب درصد وزن لاشه سرد به وزن زند ه برای توده های ترکی، د ارابی، ممسنی و برای جیره های کم، متوسط و پر انرژی 9/ 43، 2/ 44، 8/ 43؛ 3/ 43، 7/ 43 و 9/ 44، درصد وزن گوشت لاشه 5/ 74، 1/ 71، 8/ 70؛ 9/ 71، 2/ 72 و 3/ 72، درصد وزن چربی فیزیکی لاشه 21/ 3، 33/ 4، 98/ 4؛ 77/ 3، 04/ 4 و 72/ 4 و درصد وزن استخوان لاشه 7/ 20، 6/ 23، 3/ 23؛ 8/ 22، 75/ 22 و 03/ 22 بود و در هر چهار مورد بین توده ها و هم چنین بین جیره ها تفاوتی وجود ند اشت (05/ 0p). اثرات متقابل فاکتورهای اول و دوم (توده های بز × جیره های غذایی) بر روی صفات مورد بررسی معنی دار نبود. در این آزمایش جیره پر انرژی اضافه وزن روزانه و بازد ه غذایی بهتری نشان د اد که استفاده از این جیره ها در پرواربند ی مناسب می باشد. هم چنین بزغاله ها از نظر اضافه وزن، توان تولید ی متفاوتی نشان د اد ند که در برنامه های اصلاح نژاد ی می تواند مورد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بزغاله بومی فارس، صفات پرواری، خصوصیات لاشه، سطوح انرژی جیره
  • متفرقه
  • مسعود طالب خان گروسی صفحه 66
    Position، Presentation و Posture طبیعی و غیر طبیعی 125 مورد زایش دوقلو از 2265 مورد زایمان گاوهای شیری نژاد هلشتاین مورد مطالعه قرار گرفت. هدف از انجام این بررسی شامل: 1- تعیین میزان Presentation، Position و Posture طبیعی و غیر طبیعی جنین های دوقلو در زایش گاوهای شیری نژاد هلشتاین. 2- ارزیابی میزان سخت زایی ناشی از وضعیت غیر طبیعی جنین های دوقلو در زمان تولد می باشد. اطلاعات بد ست آمده با استفاده از آزمون مربع کای و Macnemar مورد ارزیابی آماری قرار گرفت. از 2265 مورد زایش، 51/5 درصد گاو ها، دوقلو زایمان کرد ند. میزان، Presentation جنین ها در زمان تولد هنگامی که هر دو جنین به صورت طولی قد امی، طولی خلفی، جنین اول قد امی و جنین دوم خلفی، جنین اول خلفی و جنین دوم قد امی باشد به ترتیب: 2/71 درصد، 4/2 درصد، 16 درصد و 4/10 درصد بود. هیچ گونه Position غیر طبیعی در مورد زایمان ها مشاهده نگردید. در وضعیت طولی قد امی، انحراف سر جنین به پهلو بیشترین (8/4 درصد) مورد Malposture را به خود اختصاص د اد. خمید گی مفصل لگنی رانی بیشترین (4/4 درصد) مورد Malposture در وضعیت طولی- خلفی بود. میزان وقوع سخت زایی در جنین های اول و دوم به ترتیب: 6/25و 32 درصد بود. میزان سخت زایی در دوقلو زایی گاوهای شیری نژاد هلشتاین بطور معنی د اری افزایش می یابد (05/0>p). ارتباط معنی د اری بین Presentation و Posture جنین اول، در زمان زایمان گاوهای دوقلو آبستن وجود د ارد (05/0>p).
    کلیدواژگان: سخت زایی، دوقلوزایی، وضعیت طبیعی، وضعیت غیر طبیعی، گاوهای شیری نژاد هلشتاین
  • ژنتیک دام و طیور:فرآورده های دامی و صنایع غذایی
  • آمنه محمدی فر، سیروس امیرنیا، حمیدرضا میرزایی، رضا محمدآبادی صفحه 72
    د ر تحقیق حاضر جهت بررسی تنوع ژنتیکی از هفت جایگاه ریز ماهواره ای که دارای چند شکلی بالایی بودند. برای چهار سویه Spanish Pharach، Canadian Pharach، Manchurian Golden و English White استفاده گردید. نمونه گیری از پرند گان واقع در ایستگاه تحقیقات میبد و استخراج DNA به روش کیت انجام گرفت. واکنش های PCR با تمام نشانگرها به خوبی انجام شد. تعاد ل هارد ی – وینبرگ با دو آزمون مربع کای (X2T) و نسبت د رست نمایی(G2T) بد ست آمد (p<0/05). تمامی ترکیبات جایگاه- سویه مورد بررسی قرار گرفتند به طوری که سویه English White با استفاده از هر دو آزمون انحراف معنی د اری از تعاد ل هارد ی – وینبرگ نشان د اد (2). کمترین و بیشترین فاصله ژنتیکی با معیار DA، Roers، Wright و فاصله همنسبی به ترتیب بین سویه های Spanish Pharach و Canadian Pharach وسویه های Manchurian Golden و English White بد ست آمد. درخت فیلوژنیک حاصل از پنج معیار Wright، Rogers، DS، DA و فاصله همنسبی با روش جفت گیری غیر وزنی از طریق میانگین حسابی(UPGMA) ترسیم گردید. سویه های Spanish Pharach، Canadian Pharach و Manchurian Golden در یک خوشه و سویه English White در خوشه مجزا قرار گرفت. پارامتر های جمعیتی همچون تعد اد آلل موثر، تعد اد آلل واقعی، هتروزایگوسیتی مورد انتظار و شاخص شانون در جمعیت و برای هر جایگاه محاسبه شد و نشان د اد که این جمعیت دارای چند شکلی بالایی می باشد. ما مارکرهای ریزماهواره ای را در بلد رچین استفاده و توصیف کرد یم که در تشکیل یک منبع مفید از مارکرهای DNA برای آغاز و توسعه نقشه ژنتیکی بلد رچین مهم هستند و نقش مهمی را بازی می کنند. بعلاوه، این مارکرها می توانند بعنوان ابزاری در مطالعات فیلوژنتیکی آیند هاستفاده شوند و در بهبود د رک ما از روابط خویشاوند ی بلد رچین و مرغ کمک کنند. توسعه نقشه های ژنومی مقایسه ای در طیور به ابزارهایی از قبیل آنالیز کلون های cDNA و تعیین نقشه های هیبرید راد یواکتیو نیاز د ارد که نتایج ما نیز در رسیدن آسانتر به ابزارهای یاد شده شرکت و کمک می کنند.
    کلیدواژگان: بلد رچین ژاپنی، نشانگرهای ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، هتروزایگوسیتی، چند شکلی، ایستگاه میبد یزد
|
  • Sh. Ghyamipour, Sh. Rahimi, M. A. Karimi Torshizi Page 2
    The effects of administration of three lactobacilli isolates on performance, carcass characteristics and some blood factors of broiler chickens were investigated. Total of 320 day old male chicks (Ross 308) were randomly distributed to 4 experimental groups of 4 replicates of 20 chicks. Control group did not receive any probiotic culture in drinking water. Groups lactobacillus sp.1, L. rhamnosus and L. sp.2 received one of the three lactobacilli culture in final concentration of 10.6 log cfu/ml of drinking water from 9 to 49 days of age. Administration of L. rhamnosus culture resulted the highest body weight gain on day of 49 in comparison to the other groups (p<0.05). Lactobacilli did not influence the feed intake, weight and length of internal organs and carcass characteristics of chicks and blood factors except of spleen weight, jejunum length and total carcass weight (p>0.05).
  • P.Yari Graduated, A. Safarzadeh Lotfipour Page 10
    A total of 270 chukar partridges were used in this study to determine the effects of grower diet with differing crude protein (CP) and metabolisable energy (ME) levels on the body weight (BW), live weight gain (LWG), feed intake (FI), feed conversion ratio (FCR) and carcase characteristics of chukar partridge raised in captivity. Chukar partridges were fed on grower diets containing 3 level of CP (14, 15.5 and 17%) and 3 level of ME (2800, 3000 and 3200Kcal/kg) from 8 to 16 weeks of age. Nine grower diets were arranged in a 3×3 factorial design with 3 levels of CP and 3 levels of ME. Each treatment was replicated three times with each replicate consisting of 5 males and 5 females. There were no significant effects of ME and CP on BW and LWG at 16 weeks of age (p< 0.05). The FI and FCR for 8 to 16 weeks period were not affected by dietary CP level. But the daily mean FI and FCR decreased when the ME level of grower diet increased (p< 0.05), the lowest FI and FCR were in partridges fed on a diet containing 3200KcalME/kg. The carcase and breast weights of male partridges affected by dietary ME level (p< 0.05), the lowest carcase and breast weights of male partridges were in groups fed on a diet containing 3000KcalME/kg. Weights of all carcase components of the male partridges were significantly greater than those of the carcase components of the females. There were no significant interaction between CP and ME levels on BW, LWG, FI, FCR and carcase characteristics (p< 0.05). It is concluded that the grower diet for chukar partridge raised for meat production should contain at least 14%CP and 2800KcalME/kg.
  • Vatankhah, Moradi-Shahrebabak, Nejati-Javaremi, Miraei-Ashtiani, S.R., Vaez-Torshizi Page 17
    In this study were used production, reproduction, management and economic parameters resulted from recording of 7 flocks with 1133 head of breeding ewe during annual cycle of production in village system. The profit equation were evaluated for two situations: 1) current situation, that there is not any pay for grazing in range, 2) In this situation, assumed for grazing in range pay as same as grazing in pasture of residual crop and hay farm. To calculate the economic value for traits, the level of trait included in profit equation was increased by 0.1 standard deviation, while all other traits were held at their mean value and change in profit was as the absolute economic value for trait. To calculate the relative economic values, the absolute economic value of each trait divided by the absolute economic value of weight of wool. Sensitivity analysis of relative economic values to price levels of inputs and outputs was carried out. In the current situation, live weight or carcass weight accounted for 95.04% of revenue and wool and manure the remaining 4.96% Feeding and management costs (variable costs) represented about 73.97% and 23.68% (97.65%) of total cost respectively. For the current situation, relative economic values were 33.09 for conception rate, 43.27 for litter size, -2.67 for mature ewe live weight, 1.0 for weight of wool, 30.55 and 35.64 for lamb survival at 3 and 6 month of age, 15.71 for 6-month live weight, 10.87 for dressing percentage, -7.57 for proportion of fat-tail to carcass, 0.59 for fat-tail weight and 25.03 for carcass weight without fat-tail at 6 month of age. The relative economic values of considered traits for situation 2 were slightly less than current situation. Litter size and conception rate were the most important traits in a breeding objective for ewe in village system. Lamb survival at 3 and 6 month of age and carcass weight without fat-tail were the most important traits in a breeding objective for lamb in village system. Sensitivity analysis of relative economic values to changes in prices of input and output indicated that change in cost of input (feed and management) by ± 20% changed relative economic values of traits by equal to less than %2.4, while, change in output (carcass weight without fat-tail) by ± 20% changed these values more than %20.
  • P. Shawrang, A. Nikkhah, A. Zareh, M.M. Shahrebabak, A.A. Sadeghi, G. Raisali Page 26
    This study was carried out to determine effects of gamma irradiation on ruminal crude protein degradation of corn grain and its escaped protein type by using nylon bags and SDS-PAGE techniques. Duplicate nylon bags of untreated or irradiated corn grain at dose of 25, 50 and 75 kGy were suspended in the rumen of four non-lactating Holstein cows for 2, 4, 6, 8, 12, 16, 24 and 48 h. Intestinal crude protein digestibility was measured using mobile nylon bag technique. Degradation parameters and effective degradability of crude protein were calculated by fitting data to a non-linear equation. Means were separated using orthogonal contrast for detecting linear, quadratic and cubic relationships. Gamma irradiation decreased linearly (p<0.001) washout fraction, had cubic effect (p<0.01) on potentially degradable fraction, and decreased linearly (p<0.001) effective degradability of crude protein. Electrophoretic analyses of untreated corn grain revealed that two zein subunits remained in bags evenafter 48 h of incubation and the main part of escaped protein was zein subunits. At zero incubation time, large amount of albumin and globulin were disappeared, but in gamma irradiated corn grain, these subunits were remained in bags in the latest incubation period. In irradiated samples, most part of escaped protein was two subunits of zein and globulin fractions. Gamma irradiation increased intestinal digestibility of crude protein and its effect was linear. Based upon these results, gamma irradiation appeared to be effective in decreasing ruminal protein degradability and increasing intestinal protein digestibility.
  • S. Farazmand, H. Heidarpoor Kiasara, M.Ziatabar Ahmadi Page 32
    This research was carried out to investigation of grazing effects on some soil chemical characteristics. For this purpose, Kojur region in western of Noshahr was selected. By field inspection, three different areas including (reference area, key area and critical area) were recognized. Then, information of soil samples were obtained from to horizon of soil profile (0-10cm, 10-30cm), in two times of before and after grazing season. Five soil samples were taken from each horizon from each area. Firstly, data were tested for normality of distribution. Analysis of variance was used to test the treatment effects. Duncan test was indicate to separate the means. Results show that carbon, total nitrogen and organic matter decreased with increasing of grazing intensity. Value of pH, C/N, K and P were higher in heavy grazing. This research showed, heavy grazing jeopardized the sustainability of the ecosystem by creating negative changes in soil chemical and vegetation characteristic.
  • A.Hajshafiee, Sh. M.H. Shahir, H. Lotfolahian Page 38
    This study was conducted to determine the effects of different levels of canola seed (0, 5, 10, 15, 20 and 25%) in diet of laying hens on performance and egg quality traits. One hundred and ninety two laying hens were used in a completely randomized design with 6 treatments, 4 replicates of 8 birds per replicate. Hens had free access to experimental diets for 12 weeks. Performance traits were recorded daily and egg quality traits were measured monthly.The results showed that substitution of canola seed up to 15% in the diet had not considerable negative effects on performance and egg quality traits; however, the best results were obtained by 10% replacement. Feed intake, egg production, egg mass output (53.43 vs. 49.97 grams) decreased significantly (p<0.05) and feed conversion ratio (1.83 vs. 1.94) increased significantly (p<0.05) by substitution of 20 and 25% canola seed. Egg weight and feed cost per kilogram egg mass were not affected significantly by experimental diets. Increasing levels of full fat canola seed had no significant effect on shell breaking strength, egg specific gravity, albumen height and haugh unit. Shell thickness and shell weight decreased significantly (p<0.05) in higher inclusion of full fat canola seed (20 and 25%). In this regard, the highest values (0.3 mm and 9.87%) were obtained by substitution of 10 and 5% canola seed, respectively. Increasing canola seed levels significantly increased (p<0.01) yolk color. In conclusion, the results indicated that canola seed can be used in diet of laying hens by 10% of ration.
  • A. Mahdavi, Zaghari M., Nikkhah A., Aghashahi A Page 45
    This study was conducted to investigate nutritive value of ensiled pistachio epicarp, possibility of different levels replacement of ensiled pistachio epicarp with corn silage and its effects on growth rate and carcass composition of lambs. To investigate nutritive value, gas production experiment, dry matter and crude protein digestibility by nylon bag method and determination of digestibility by two-stage Tilley and Terry method were done. Four groups of ten male lambs (age 6 months and average weight 35.23±0.66 Kg), were fed for 90 days, iso-caloric, iso-nitrogenous diets, containing either no added ensiled pistachio epicarp (control) and added levels 8.7, 17.33 and 26 percentage ensiled pistachio epicarp in rations (based on dry matter). After 90 days feeding, the lambs were slaughtered. The results showed that feeding lambs with ensiled pistachio epicarp up to 8.7 percentage of total dry matter intake did not affect lambs performance, feed conversion, body composition and health of animals. Pistachio by-product or the residue of pistachio after peeling has potentially high nutritive value but its biological effects in ruminants have not been studied extensively. Iran is one the main pistachio producer in the world and majority of pistachio is being produced in Kerman province. There is about 298939 hectares of pistachio garden in Iran and annual dry pistachio production is 307036 tones. The by-product of pistachio is about 491257 ton annually. This by-product contains: %64.5 epicarp, %25 cluster, %10 leaf and %0.5 nut and shell. There are some problems with this by-product are including: 1- deterioration in less than 24 hours so it could not stored for long term. 2-Pistachio epicarp contains high level of tannins and other phenolic compounds, and there is little information about its effects in ruminants. 3- This by-product is potentially an environmental pollutant and cost effective for disposal. This project was conducted to study the nutritive value of dried and ensiled pistachio by-product and assess its effect on performance of fattening lambs.
  • M. Shokoohmand, M. A.Emami Maibody Page 55

    In this study body weight traits at hatch, 14, 28, 42 and 49 days, age of sexual maturity, carcass yield and mean of daily weight gain were compared in three strains of Japanese quail. 51 male and 51 female of each strain were randomly selected from the base population, located in separate cages and collected their eggs in every day and for two weeks. Mean of hatch weight in wild, black and white strains was 7.2, 7.1 and 6.9 respectively and differences were not significant. Body weight in other ages was significantly affected by strain and sex(p<0.001). Difference between LSM of carcass yield in wild, black and white were not significant. Age of sexual maturity in females in wild strain was more than that the rest. Difference of Mean of weight gain in three strain were significant except ages of 1 to 14 and 42 to 49 days (p<0.05). The result of this study indicated that wild strain have highest performance.

  • B. Eilami Page 60
    In this study, fattening performance and carcass characteristics of native male kids in the Fars province were studied by using factorial with two factors in Completely Randomize Design. The first factor was ecotype (A) consist of Torky (A1), Darabi (A2) and Mamasani (A3). The second factor was energy level of diets (B) include low (B1), medium (B2) and high (B3) energy with 1.9, 2.1, and 2.3 Mcal of ME per kg of diet respectively. One hundred and seventeen head male kids at six months age were divided into nine treatments of 13 kids per each. Duration of fattening period was 100 days. At the end of fattening period, six kids (from each group) were slaughtered at random. Initial body weight for A1, A2, A3 treatments were 20.4, 20.39, 20.37 kg (p>0.05) and for B1, B2 and B3 treatments were 20.38, 20.37 and 20.4 kg respectively (p>0.05). Final body weight for A1, A2, A3 were 29.15, 29.94, 28.55 kg (p<0.05) and for B1, B2 and B3 were 28.19, 29.5 and 29.91 kg respectively (p<0.01). Average daily gains (ADG) for A1, A2, A3 were 88, 95, 81 g (p<0.05) and for B1, B2 and B3 were 76, 92 and 95 g respectively (p<0.01). Feed intake (FI) for A1, A2, A3, B1, B2 and B3 were 0.932, 0.872, 0.836; 0.909, 0.901, 0.860 kg/head/day and feed conversion ratio (FCR) were 10.59, 9.18, 10.32; 11.96, 9.79 and 9.05 respectively. FI and FCR between goat ecotypes were not different, but between diets were different. Dressing percentage for A1, A2, A3, B1, B2 and B3 were 43.9, 44.2, 43.8; 43.3, 43.7, 44.9, Lean percentage were 74.5, 71.1, 70.8; 71.9, 72.2, 72.3, fat depots percentage were 3.21, 4.33, 4.98; 3.77, 4.04, 4.72 and bone percentage were 20.7, 23.6, 23.3; 22.8, 22.75, 22.03 respectively and had not significant differences between ecotypes and diets. Internal fat depots percentage for A1, A2, A3 were 3.73, 3.97, 4.02 (p>0.05) and for B1, B2 and B3 were 3.03, 4 and 4.69 respectively (p<0.01). Interaction effects of A and B factors on fattening performance and carcass characteristics were not statistically different. In this trial high energy diet had better ADG and FCR, so use of this diet in fattening is sujedted. Due to result of this trial on growth rate of Fars native kids, it may be suitable genetic progress with selection.
  • Talebkhan Garoussi. M Page 66
    Normal and abnormal presentation, position and posture of twin calving were studied at calving time of 2265 Holstein dairy cows. The objectives of this study were: 1) the survey of normal and abnormal presentation, position and posture of fetuses in twin births of Holstein dairy cows. 2) To evaluate of dystocia due to disposition of twins at calving time. The data were analyzed using Chi- square and Macnemar methods. There were 125 (5.51%) twin births out of 2265 calvings. Anterior longitudinal and posterior longitudinal presentation in both fetuses were: 71.2% and 2.4%, respectively. The rate of posterior longitudinal and anterior longitudinal for the first and the second fetuses were 10.4%. The rate of anterior longitudinal and posterior longitudinal in the first and the second fetuses were 16%. There was no malposition. The highest malposture rate (4.8 %) in anterior presentation was lateral head deviation whereas hip joint flexion (breech presentation) was the highest (4.4 %) malposture in posterior presentation. The rate of dystocia in the first and the second fetuses were: 25.6% and 32%, respectively. Twinning in Holstein dairy cows increases significantly the incidence of dystocia (p<0.05). There is a significant correlation between the presentation and posture of the first fetus in twin births (p<0.05).
  • Mohammadifar A., Amirnia S., Mirzaei H.R., Mohammadabadi M.R Page 72
    In this study, we used seven microsatellite markers (GUJ0023, GUJ0083, GUJ0055, GUJ0099, GUJ0041, GUJ0059 and GUJ0052), that showed high level polymorphism for analyzing of genetic variation in four quail strain [Canadian Pharach (CP), Spanish Pharach (SP), English White (EW) and Manchurian Golden (MG)] from Meybod research station. Whole blood samples were collected from 150 individuals belonging to four strains. Total Genomic DNA was extracted by the GUSN-Silica Gel kit. The PCR reactions were successfully done with all primers. All of locus-strain combinations tested for Hardy-Weinberg equilibrium by chi-square and likelihood ratio. All locus-strain combinations deviated from Hardy-Weinberg equilibrium except GUJ0023 in Canadian Pharach and Spanish Pharach strain, GUJ0099 in Manchurian Golden strain and GUJ0052 in Canadian Pharach and Manchurian Golden strains (P<0.05). The effective number of alleles per locus varied from 2.8064 (GUJ0099) to 4.4662 (GUJ0023). The highest and the lowest PIC values belonged to GUJ0023 in Spanish Pharach (0.6964) and GUJ0083 in English White strains (0.4415) respectively. The expected heterozygosity varied between 0.7438 and 0.5450. The lowest and highest DS, Rogers, Wright and coancestry genetic distances were obtained between (CP) with (SP) and (EW), respectively. The phylogenies based on DA, DS, Rogers, Wright and coansectry distances by unweighted pair-group method using an arithmetic average (UPGMA) were showed CP, SP and MG are together at one cluster and EW at another. We can conclude that microsatellite markers could be a useful tool for screening of biodiversity in quail populations. We have described informative quail microsatellite markers that would form a useful resource base of DNA markers as part of our initiative to develop a genetic map for quail. Furthermore, these studied markers could be used as a tool in future phylogenetic studies aimed at improving our understanding of the relatedness of quail to chickens and guinea fowl. The trend in comparative mapping in poultry is taking several directions including the analysis of cDNA clones and radiation hybrid mapping, and our results would contribute to this collective effort.